Europa kiest Rechts

9 juni 2024

Verschuiving van Sociaal naar Radicaal?

De Europese Verkiezingen lijken een radicale verschuiving naar Rechts te laten zien, Oostenrijk, Duitsland en ook Frankrijk die de grootste vertegenwoordigers in het Europees Parlement zijn, gaan een belangrijke factor worden in Europa. Het is nl. vooral Frankrijk die een stempel drukt op het Parlement terwijl de Europese Groenen met lede ogen moeten toekijken dat ze flink verliezen.

De Grondslag?

We zagen 90 tot 100 jaar geleden ook al zoiets gebeuren. Wat nu plaatsvindt zal niet meteen zorgen voor een herhaling van toen maar dit is wel een bericht naar het Liberalisme van de afgelopen jaren. De Europeaan is ontevreden en wil meer verandering in m.n. de migratiepolitiek.

Mijn gedachten hierover

De groenlinkse Nederlandse Pvda-Groenlinks mag dan wel in Nederland een flinke vooruitgang geboekt hebben, zij zijn echter niet groot genoeg tegen de rechts-radicale-alliantie die nu aan het ontstaan is. Daar staat tegenover dat de opkomst hoger was dan de vorige verkiezingen en ook dat speelt nu mee: Dit rechts populistisch sentiment is er altijd al geweest. Ze hielden zich stil of werden in bedwang gehouden, persoonlijke overwegingen gaan toch naar dat laatste.. 

Ter afsluiting

Dit alles is op basis van exit polls dus er kan nog wel iets veranderen maar de nieuwe contouren van het Europa van straks is zich langzaam aan het aftekenen.

Update 20:50u

De radicaal-rechtse ID-fractie, waarin onder meer de PVV en de partij van Marine Le Pen zitten, is de grote winnaar met 62 zetels, een winst van 13 en De andere rechtse fractie, de conservatieve ECR krijgt 71 zetels, een winst van 2. Hierin zitten onder meer Fratelli d’Italia van de Italiaanse premier Meloni, de Poolse PiS-partij en het Spaanse VOX.

President Macron kondigt nieuwe parlementsverkiezingen aan na nederlaag die hij erkent, zegt het parlement te ontbinden en kondigt nieuwe parlementsverkiezingen aan.

Geef een reactie